Заняття майстер-класу «Використання STEM – технологій при викладанні біології та хімії: від простого до складного»

14.11.2023 15:50

В освіті України STEM-технології  набувають все більшої популярності серед педагогічної спільноти. У закладах освіти STEM-дисципліни поступово починають займати центральне місце.  Знання – не єдина вимога до людини в сучасному світі. Креативне, аналітичне, творче, інноваційне мислення, вміння працювати над проєктами в команді, інформаційна грамотність і цифрова компетентність – ось неповний перелік характеристик сучасної успішної людини. Саме STEM-освіта сприяє досягненню зазначених очікуваних результатів. STEM-підхід, в освітніх закладах, заохочує до проведення експериментів, конструювання моделей, втілення ідей у реальність, допомагає формувати цілісні уявлення про світ, поєднати теорію з практикою і вибрати подальший професійний шлях.

 14 листопада 2023 року в режимі онлайн на базі ОЗО «Червонослобідський ліцей» відбулося заняття майстер-класу  «Використання  STEM – технологій при викладанні  біології та хімії: від простого до складного» (Координатор Тетяна БУЛАХ, консультант центру професійного розвитку педагогічних працівників, керівник майстер-класу вчитель біології та хімії ОЗО «Червонослобідський ліцей»  Наталія БЛАЖЕЄВА).  На першому  занятті розглядалася    тема «Використання елементів STEM-освіти на уроках біології та хімії  в сучасній школі.

Зміст STEM-уроків зосереджується на інтересах підростаючого покоління до вивчення природничо-математичних наук, інженерії, технологій, програмування, робототехніки. При цьому враховуються доступність, науковість, наступність і перспективність, практичне значення, можливості для загальнокультурного, наукового, технологічного розвитку особистості. Це і зумовлює упроваджувати в освітній процес STEM-урок як одного з ефективних засобів професійного самовизначення учнівської молоді.