Майстер-клас для вчителів мовно-літературної галузі

14.03.2024 15:20

13 березня 2024 року на базі Центру професійного розвитку педагогічних працівників відбувся майстер-клас для вчителів мовно-літературної галузі «Упровадження квест-технологій в освітній процес. Вебквести на уроках словесності» (координатор Олена МАТЕЙЧУК, директор Центру професійного розвитку педагогічних працівників, Тетяна СУЗДАЛЬЦЕВА, учитель української мови та літератури Мотижинського ліцею).

Сучасний процес навчання неможливий без використання різних сервісів мережі Інтернет та електронних освітніх ресурсів.

Життя показує, що сучасні діти краще засвоюють знання у процесі самостійного добування та систематизації нової інформації.

Вебквест є одним із новітніх засобів використання інформаційно-комунікаційних технологій з метою створення уроку, орієнтованого в першу чергу, на учнів, залучених до навчального процесу. Гейміфікація, безумовно, робить освітній процес цікавішим, та є ще одна перевага: діти залучаються до роботи, захоплюються, радіють грі, а вчитель на цих позитивних емоціях може провести залишок уроку з більш традиційними вправами, які складно подати у вигляді завдань до квесту.

На другому занятті майстер- класу "Впровадження квест-технологій в освітній процес. Вебквести на уроках словесності" вчителі познайомилися з унікальним освітнім українським проєктом «Всеосвіта». Саме на основі сервісу від «Всеосвіти» можна безкоштовно створювати   навчальні вебквести із використанням шаблонів. Такий формат робить уроки цікавішими та дозволяє невимушено актуалізувати, закріплювати та перевіряти знання з будь-якої навчальної дисципліни.

 Учителі мовно- літературної галузі  творчо використали шаблони вебквестів на «Всеосвіті», наповнюючи їх цікавими завданнями: скласти пазли й прочитати прислів’я про мову, об’єднати в пари фразеологізми , використовуючи  платформу learning apps, розгадати ребуси тощо.

У процесі роботи колеги зробили висновок, що  така форма навчання має стати у пригоді кожному вчителю-словеснику та  зробити уроки ще більш цікавими для школярів.